narko

___________________________________________

Запитання та відповіді
щодоалкогольнихпроблем

___________________________________________

Коли сідаєш за кермо у нетверезому стані

За статистикою у першому півріччі 2016 р. у ДТП в Україні загинуло 1417 людей (7,8 людей за добу), з них 150 людей загинуло через керування у нетверезому стані - це 11% всіх смертельних випадків від ДТП! Цей показник перевищив показник 2015 року на 10%. В Києві - за цей період загинуло 42 людини. Травмовано у Києві 1341 людини. Не сідай за кермо напідпитку!

___________________________________________

Інформаційний лист
«Вплив вживання пива на організм людини»

Сонячний спекотний день… Непереборне бажання втамувати спрагу. І ось раптом він – кухоль прохолодного, бурштинового напою, з міцною і високою піною. Хто з нас хоч раз не ставав жертвою  цієї оманливої картинки, яка впливає на нашу підсвідомість з екранів телевізорів, плакатів, сторінок глянцевих журналів? Влаштовуються навіть пивні фестивалі, на яких молодь змагається на швидкість та кількість випитого! Щорічно на рекламу пива виробники витрачають більше 100 млн. доларів. Маркетологи при просуванні свого продукту обігрують декілька ідей. Перша – пиво зробить зустріч друзів справжнім святом, друга – його приємно випити де і коли завгодно і третя – це напій справжніх чоловіків. За останні роки в суспільстві сформувалось позитивне ставлення до пива, багато хто його навіть не вважає алкогольним напоєм. А дарма!  Хронічний алкоголізм від вживання пива розвивається в 3-4 рази швидше, ніж від міцних алкогольних виробів і лікується набагато важче. Чому? З точки зору ботаніки найближчим родичем хмелю, який є одним з основних компонентів пива і надає напою специфічної гіркоти, є коноплі, які служать джерелом таких наркотиків як марихуана та гашиш. Хміль також містить ці речовини, хоча і у більш низькій концентрації. Окрім цього, він виробляє трошки морфіну – основи опіуму та героїну. При систематичному вживанні хмільного напою у жінок залежність може виникнути вже через 6 місяців, у чоловіків, в середньому, через 6 років. Хворі на пивний алкоголізм потрапляють до лікарні у вкрай важкому, занедбаному стані, найчастіше з вираженою недоумкуватістю і зниженням особистісної оцінки. Різниця між пивом та горілкою не така вже й значна: один літр пива міцністю в 5 градусів є еквівалентом 50 г чистого алкоголю або 125 г горілки. В 2008 році в Україні було випито близько 6500 млн. келихів та пляшок пива, пересічний українець вжив протягом останнього року близько 65 л цього пінного напою. Як показують останні дослідження ВООЗ, Україна займає перше місце в світі по вживанню алкоголю серед дітей та молоді. 40% дітей у віці від 14 до 18 років вже залучені до його систематичного вживання. Величезна кількість молодих людей уже до двадцяти років стають або алкоголіками, або сильно питущими. Середній же вік, по досягненні якого молодь починає вживати алкоголь, - 14 років. П’ють алкогольні напої (включаючи пиво) щодня або через день 33,1% юнаків і 20,1% дівчат. Уживає пиво кожен третій підліток у віці 12 років, а у віці 13 років - двоє з кожних трьох. На українців у віці до 25 років припадає до 50% всього вживання пива на Україні.
В чому ж небезпека пива? Найбільш руйнівний і шкідливий наслідок його споживання — хворе серце або, як назвав його німецький лікар професор Болінгер, «баварське», «пивне серце». Вміст вуглекислоти в пиві сприяє швидкому проникненню великої кількості рідини (адже пива багато не буває!) в судинну систему, значно перевантажуючи її. Це веде до варикозного розширення вен, різкого збільшення порожнин серця, потовщення його стінок, некрозів у серцевому м'язі, зменшення мітохондрій й т. ін. Останні зміни пов’язані з наявністю у пиві кобальту, що застосовується як стабілізатор пивної піни. Вміст цього токсичного елементу в серцевому м’язі у тих, хто споживає пиво, перевищує допустиму норму в 10 разів. Крім того, кобальт викликає запальні процеси в стравоході й шлунку. Пиво стимулює секрецію шлункового соку з підвищеним вмістом соляної кислоти (зрозуміло, що воно протипоказано хворим на гастрит з підвищеною кислотністю та ерозивними ушкодженнями слизової оболонки шлунково-кишкового тракту). Через деякий час відбувається атрофія залоз, що супроводжується відчуттям важкості, переповнення шлунка, відрижкою повітрям, нудотою та ін.
Хміль містить особливі стероїдоподібні речовини – фітоестрогени, які є рослинними аналогами жіночих статевих гормонів. В організмі здорової жінки на добу виробляється 0,3-0,7 мг естрогену. Дієва концентрація жіночого гормону в 1 літрі пива може досягати 0,15 мг в перерахунку на естроген. Цієї кількості досить для помітного впливу на гормональний статус людини. Саме тому чоловіки, які зловживають пінним напоєм, поступово стають схожими на жінок – з’являються відкладання жиру на стегнах, «пивний» живіт, розширюється таз, збільшуються груди (інколи спостерігається виділення молозива). Поступово розвивається імпотенція, перероджуються тканини сім’яників. Вживання алкоголю жінками призводить до розростання тканин матки та яєчників, збільшення секреції в фаллопієвих трубах, порушення менструального циклу, стає сумнівною репродуктивна функція.
Не слід забувати про дуже високий вміст сивушних масел у пиві. Для порівняння: згідно санітарних вимог у горілці має бути не більше 3 мг/л цих токсичних речовин, в той час як пиво містить інколи 50-100 мг/л! А наявність таких трупних отрут як кадаверин, путресцин та тирамін пояснює похмільний синдром, призводить до ураження нирок. Якщо все вищезазначене ще остаточно не переконало вас у небезпеці пива, додайте до цього списку збільшення ризику розвитку раку грудей на 30%, катаракти та макулопатії в 1,5 – 3 рази, дегенеративний вплив на головний мозок, ураження печінки, схильність до алкоголізму вашої майбутньої дитини і т. д. Отже, вибір за вами!

___________________________________________________________

 

 

Інформаційний лист
«Наслідки вживання алкоголю і тютюну вагітними жінками»

Вживання алкоголю вагітною жінкою становить значну загрозу для ненародженої дитини, призводить до широкого спектру відхилень, починаючи від невиношування вагітності - викиднів та передчасних пологів, смерті новонародженого, а також комплексу вроджених вад, так званого фетального алкогольного синдрому. Він був вперше описаний Джонсом та Смітом у 1973 році. Кожного року тисячі немовлят в Україні народжуються з різними проявами уражень, що пов’язані з вживанням вагітною жінкою алкоголю. До основних діагностичних критеріїв синдрому  відносяться:  анамнестичні  дані про зловживання алкоголем під час вагітності, пренатальна і постнатальна затримка маси тіла та росту, особливості фенотипу, помірна розумова відсталість, аномалії розвитку життєво-важливих систем.  В патогенезі особливе значення мають різноманітні патологічні зміни в плаценті: зниження маси плаценти та плодо-плацентарного коефіцієнту, утворення  тромбів та білих інфарктів плаценти, тобто виникнення деструктивних змін, результатом яких є порушення основних функцій, фетоплацентарна недостатність, гіпоксія та гіпотрофія плода. На даний час не існує ефективного лікування для дітей з фетальним алкогольним синдромом, крім хірургічної корекції великих вроджених вад та дефектів. Отже, саме лікарі мають приділяти особливу увагу профілактиці завдяки ранньому виявленню жінок, що зловживають алкоголем та  проведенню профілактичних та лікувальних заходів.
Куріння вагітних, а також вплив пасивного куріння достовірно знижують вагу тіла новонароджених. В дослідженні «Здорова вагітність – здорова дитина» (Чеська республіка) 1147 матерів безпосередньо після пологів були опитані про звички у відношенні куріння. 63,4% опитаних жінок ніколи не курили, 32,2% - повідомили, що кинули звичку перед вагітністю або в першому триместрі. 4,4% матерів (50 осіб) курили протягом всієї вагітності. Середня вага дітей у жінок, які курили під час вагітності, була нижче на 119 грамів та 171 грам в порівнянні з тими дітьми, які народились у матерів, що ніколи не курили та колишніх курців, відповідно. У жінок, які самі ніколи не курили, але постійно зазнавали впливу пасивного куріння як на роботі, так і вдома, вага дітей була нижчою на 189 грам в порівнянні з групою матерів, які не стикались з тютюновим димом взагалі, і навіть на 70 грамів меншою, ніж у матерів, які курили протягом вагітності. Для дитини, яка має важити при народженні як мінімум 2,5 кг, це великі втрати, обумовлені недостатнім розвитком життєво важливих органів і тканин.  Вважається, що раннє припинення куріння зводить ризик до мінімуму.
Ранні репродуктивні втрати під впливом шкідливих звичок вивчали фахівці Інформаційного Центру з проблем алкоголю і наркотиків. Вони представили результати опитування 698 вагітних жінок в жіночих консультаціях міста Києва про спосіб життя сім’ї, зокрема вживання алкоголю, тютюну. В родинах, де зазвичай п’ють і курять, самовільне переривання вагітності спостерігалось в 39% випадків. Це вдвоє вище, ніж в родинах, де немає поєднаного вживання алкоголю і тютюну. Це характеризує спосіб життя родини, в якій можуть виникати і інші нездорові причини для невиношування вагітності.
Вплив обох факторів на репродуктивне здоров’я не отримує достатньої уваги з боку лікарів. Прості питання, які можуть і повинні бути задані жінкам, що звернулись з приводу вагітності або проблем репродукції, можуть бути сформульовані таким чином: «Чи вживається у вашій родині алкоголь?», «Чи є у вашій родині курці?». Рекомендовано задавати питання саме про інших членів родини. Ці питання не викликають протидії у пацієнток, не сприймаються як можлива критика, дозволяють отримати правдиву відповідь. Якщо в родині вживання алкоголю вважається нормою, є велика ймовірність, що вагітна може вживати алкоголь. В більш ранньому дослідженні Інформаційного Центру з проблем алкоголю і наркотиків показано, що вживання алкоголю і тютюну в родині ускладнює відмову вагітної від тютюнокуріння. Допомога родинам вагітних жінок з подоланням проблем зловживання алкоголем і курінням є запорукою поліпшення репродуктивного здоров’я. Роз’яснення підвищених ризиків ускладнень вживання алкоголю і тютюну для матері та плоду повинне входити до обов’язкових тем бесід з вагітними.

___________________________________________________________

 

Інформаційний лист
«Алкоголь і травматизм»

Історія свідчить, що вживання алкоголю не є такою «давньою» і «славетною» традицією, як прийнято вважати в сучасному суспільстві. Дослідження раннього періоду християнської Русі показали, що в ті часи тверезість була національною рисою нашого народу. Русичі вживали лише слабко-градусні напої: брагу, мед, пиво, квас (міцність 1-6%). З X століття було відоме й привезене з Візантії вино, але до XII століття його вживали тільки розведене водою. Горілка у якості алкогольного напою з’являється на Русі тільки в XVI столітті. Поступово це зілля поширювалося територією країни, ламаючи традиції, душі, сім’ї і загальноприйняті цінності, набуваючи масштабів епідемії. Згідно даних, отриманих зі «Збірки статистичних відомостей про Росію», за період з 1870 по 1887 рр.: «заедено зверями — 1246, убито молнией — 9908, сгорело — 16280, замерзло — 22150, лишило себя жизни — 36000, убито другими — 51200, умерло от опоя водкой — 34217, утонуло — 124500 человек». Ці цифри доводять, що алкоголь є страшним убивцею, від якого гине людей більше, ніж від справжніх злочинців, звірів, блискавок та пожеж разом взятих.
 Яким чином ситуація змінилась в наш час? На сьогодні рівень споживання алкоголю в Україні є одним із найвищих у світі і становить близько 12-13 літрів абсолютного спирту на душу населення за рік (неофіційна статистика повідомляє про 20). Україна стала абсолютним лідером у списку найшвидше зростаючих ринків за обсягами продажу алкогольної продукції. У той час, як в 2007 році глобальний алкогольний ринок виріс на 6%, показник росту вітчизняного ринку склав 43%. Понад 40 тис. українців щороку помирають від надмірного вживання алкоголю. Це близько 8 тис. отруєнь, ще 8 тис. кардіопатій, а також інші захворювання та нещасні випадки, пов’язані із вживанням алкоголю. Більш як 700 тис. наших співвітчизників мають офіційно зареєстровану в медичних установах алкогольну залежність, реально - значно більше. За останні 10 років кількість осіб, що знаходяться в залежності тільки від пива, зросла в 10-12 разів. Загальна кількість зареєстрованих осіб з алкогольними проблемами на кінець 2008 року в м. Києві становила близько 19 тис. осіб. Більше 80% з них – люди працездатного віку (від 25 до 55 років). За даними кафедри психіатрії Національної медичної академії післядипломної освіти ім. Шупика в Україні 30% чоловіків віком від 25 до 50 років залежні від алкоголю.
 Пияцтво та алкоголізм завдають великої економічної, соціальної та моральної шкоди суспільству. Люди, які зловживають алкоголем, більше хворіють, допускають брак в роботі. Через провину нетверезих водіїв все частіше трапляються дорожньо-транспортні пригоди (72,5%). І це загальносвітова тенденція: за даними ВООЗ, більш ніж 50% травматизму на автомобільних шляхах пов’язано із вживанням алкоголю. Щорічно в світі на дорогах гине 250 тис. людей, крім того, 10 мільйонів отримують травми, після яких лишаються інвалідами. Доведено, що вживання 25 г горілки призводить до того, що досвідчені водії починають пропускати дорожні знаки. Кухоль пива, випитий шофером перед виїздом, збільшує кількість аварій в 7 разів, 50 г горілки – в 30 разів, 200 г – в 130 разів. Ці дані говорять про те, що жодної допустимої концентрації спирту в крові, яка нібито не чинить істотного впливу на частоту аварій на транспорті, просто не існує. В залежності від кількості вжитого алкоголю швидкість реакції на зовнішні подразники уповільнюється на 0,3 – 0,7 сек. Якщо автомобіль їде зі швидкістю 60 км на годину, нетверезий водій зреагує тільки тоді, коли помітить перепону на відстані не більше 10 м, при цьому машина за секунду проїде 16,6 м. Доведено, що одна чарка горілки викликає порушення зорового та слухового сприйняття, спотворює глибинний зір, який дозволяє людині правильно визначати  відстань між предметами. Зоровий аналізатор водія-алкоголіка сприймає більш вузький сектор простору, зіниця не скорочується під дією світла, предмети подвоюються і розрізняються нечітко, поступово втрачається сприйняття кольорів. Червоний та зелений кольори спочатку здаються темними, а потім можуть сприйматись як сірі. В подальшому страждає стереоскопічність зору. Після вживання навіть невеликих доз алкоголю  функції вищих відділів головного мозку приходять до норми тільки через 18 - 20 днів, тому до нещасного випадку може призвести і «доза», прийнята за кілька днів до сумної події.
При систематичному вживанні алкоголю змінюється характер психічних реакцій людини. Втрачається здатність до швидкої оцінки складності ситуацій, виникає схильність до вибору більш простих рішень. І це стосується не тільки ситуації на дорогах – 20% побутового і 46% вуличного травматизму також на сумлінні «зеленого змія». Якщо п’яниця не потрапить в автомобільну катастрофу, то обов’язково стане жертвою того чи іншого захворювання, стане учасником п’яної бійки або будь-яким іншим способом скоротить своє життя приблизно на 20 років. Народ України стрімко наркотизується і самознищується і надії, що цей процес зупиниться або принаймні сповільниться сам по собі — безпідставні. Саме тому медичні працівники мають вести активну профілактичну та лікувальну роботу, пропагувати здоровий спосіб життя, координуючи свої зусилля з педагогами та представниками інших установ та громадських організацій.

 

 

ГОЛОВНА

На початок

 

Правда про алкоголь

Підлітки, що вживають спиртне, в 5 разів частіше стають алкоголіками

Кияни за тверезий спосіб життя