Всесвітній день діабету – 14 листопада 2014 року

Тема: «Здоровий спосіб життя і діабет».

Гасло: «Здорове харчування починається зі сніданку»

З метою раннього виявлення діабету у населення міста Києва
з 17 по 21 листопада 2014 року щоденно з 11.00 до 13.00 в 14 аптеках
КП «Фармація» (в тому числі двох – дитячих) будуть організовані консультації лікарів ендокринологів, сімейних лікарів та лікарів-терапевтів

Перелік аптек комунального підприємства «Фармація», в яких створені умови для проведення міської інформаційно-профілактичної акції, присвяченої Всесвітньому дню діабету 17-21 листопада 2014 року з 11.00 до 13.00

аптеки Адреса телефон Примітка
Голосіївський район
1. Аптека № 31 03039, м. Київ, просп. Науки, 4 525-71-62
525-92-14
Дарницький район
2. Аптека № 124 02091, м. Київ, Харківське шосе, 164 563-35-38
564-53-00
Деснянський район
3. Аптека № 119 02225, м. Київ, просп. Маяковського, 15 545-32-14
546-69-00
4. Аптека № 92 02156, м. Київ, вул. Шолом Алейхема, 18 513-80-14
513-04-27
Дніпровський район
5. Аптека № 28 02002, м. Київ, вул. Луначарського,22-А 517-27-05
517-26-91
дитяча
6. Аптека № 109 02002, м. Київ, вул. Раїси Окіпної, 9 517-62-91
517-13-45
Оболонський район
7. Аптека № 74 04205, м. Київ вул. Тимошенка, 14 413-49-54
418-39-65
Печерський район
8. Аптека № 114 03150, м. Київ, бульвар Дружби Народів 30/1 285-04-81
285-84-42
Подільський район
9. Аптека № 51 04215, м. Київ, просп. Свободи, 22 434-46-11
434-47-68
Святошинський район
10. Аптека № 70 03146, м. Київ, вул. Героїв космосу, 17 403-03-03
403-04-31
Солом'янський район
11. Аптека № 73 03110, м. Київ вул. Пироговського, 4 275-82-57
275-37-24
12. Аптека № 128 03126, м. Київ, вул. Героїв Севастополя, 44/10 455-39-51
408-50-20
Шевченківський район
13. Аптека № 8 04050, м. Київ, вул. Артема, 103 483-30-70
483-31-65
14. Аптека № 90 01025, м. Київ, вул. Ісаакяна, 2 236-30-52
236-51-59
дитяча

Цукровий діабет - хронічна хвороба, яка виникає в тих випадках, коли підшлункова залоза не виробляє інсулін (діабет першого типу) або організм неспроможний ефективно використати той інсулін, який вже вироблений (діабет другого типу). Інсулін регулює рівень цукру в крові. Гіперглікемія, тобто підвищений рівень цукру, розвивається як результат неконтрольованого діабету і з часом призводить до невиправних наслідків для багатьох систем організму, кровоносних судин. Страждають серце, очі, нирки, нерви. Хвороба підвищує ризик серцево-судинних захворювань, розвитку інсультів. Половина хворих на діабет гинуть від серцево-судинних проблем. Підступність діабету ІІ типу полягає в тому, що спочатку його симптоми непомітні. Єдине, що насторожує – це поява сухості в роті, збільшення сечовипускання при задовільному загальному стані.

Діабетична ангіопатія виступає найбільш частою причиною ампутацій нижніх кінцівок. Вражаються нервові волокна, які проводять імпульси до скелетних м’язів. Сила їх знижується, а згодом наступає відмирання, втрата чутливості, особливо в місцях стискання взуттям. Приєднання інфекції ще більше загострює проблему. Трофічні язви, гангрена призводять до втрати працездатності, потребують величезних матеріальних затрат для лікування та реабілітації хворих.

Діабет загрожує людям, які мають надлишкову вагу, підвищений артеріальний тиск, захворювання підшлункової залози, жовчного міхура, часто піддаються стресам, курять, ведуть малорухливий спосіб життя. Тенденцію до постійного зростання кількості хворих в усьому світі медики пов’язують у великій мірі зі зростанням споживання продуктів з високим глікемічним індексом - солодощів, виробів з борошна вищого ґатунку, солодких газованих напоїв тощо.

В Україні зареєстровано 1313000 пацієнтів з цукровим діабетом, але реальна кількість людей з недіагностованою патологією у 3-4 рази перевищує число виявлених пацієнтів. В місті Києві серед 90560 хворих на цукровий діабет більше 12 тисяч осіб мають інсулінозалежну форму хвороби. Зменшення частоти розвитку ускладнень в останні роки обумовлено своєчасним виявленням хвороби, покращенням якості диспансерного спостереження, діяльністю шкіл соціальної адаптації для хворих на цукровий діабет, масовими обстеженнями населення на численних оздоровчих акціях і, відповідно, раннім виявленням хвороби.

Вже починаючи з 35 років, необхідно щорічно перевіряти рівень цукру в крові. Якщо цей показник підвищений (норма натще 3,4 - 5,6 ммоль/літр, після їжі – 7,9 ммоль/літр), необхідно ще раз перевірити результат, здавши аналіз натще. Можливо, необхідно буде пройти і додаткові обстеження, такі як визначення рівня глікозильованого гемоглобіну, вмісту С-пептиду, цукру в крові з навантаженням, рівню холестерину і його фракцій. Ці лабораторні аналізи покажуть стан вуглеводного та жирового обміну в організмі, допоможуть у корекції обміну речовин.

Досягнення медичної науки і технологій дозволяють хворим людям, за умови свідомого виконання деяких рекомендацій, уникати тяжких наслідків хвороби. Лікування цукрового діабету ІІ типу включає в себе насамперед дієту, дозовані фізичні навантаження й медичні препарати, що уповільнюють всмоктування глюкози в травному тракті, підвищують викид інсуліну клітинами чи підвищують чутливість рецепторів до інсуліну.

Дієта ставить за мету нормалізацію вуглеводного обміну, зниження маси тіла, профілактику ускладнень. З крупів рекомендовані гречка, темний неочищений рис, пшоно, перловка. До раціону мають входити продукти, які містять повільні вуглеводи, тобто ті, які всмоктуються в кров дуже повільно, мають глікемічний індекс, згідно спеціальної шкали, нижчий за 50. До них відносяться чорний шоколад та курага. Хворим дозволяється в першій половині дня до 14.00 з’їсти дві штучки кураги чи 2 квадратики шоколаду. Здоровим людям їсти солодощі в другій половині дня також не рекомендується, щоб не обтяжувати підшлункову залозу. У другій половині дня та ввечері хворим необхідно вживати овочі, зелень, легкий білок. Дуже високий глікемічний індекс в цукрі, білому борошні, очищеному рисі, вівсянці, картоплі, моркві, буряках, меді. З переліку фруктів хворим на цукровий діабет потрібно вилучити банани, виноград, персики, нектарин, солодкі яблука. Рекомендовані хворим на діабет ягоди, бажано темного забарвлення, особливо чорниці, які мають здатність знижувати рівень цукру в крові, поліпшують роботу підшлункової залози, виводять надмірний холестерин.

В раціоні слід обмежити насичені жири, які містяться в тваринних продуктах (вершки, сметана, масло, жирне, особливо смажене м’ясо, перероблені м’ясні продукти). Під жорстокою забороною мають бути транс-ізомери жирних кислот – маргарин, майонез, плавлений жир, молочні десерти, зокрема морозиво. Вони призводять до дегенеративних змін стінок артерій, збільшують кількість холестерину в крові. При цукровому діабеті слід вживати маслинову, кунжутну, гарбузову олію, олію розторопші, лляну олію та лляне насіння, рибу жирних сортів, в якій міститьсь потрібний для організму риб’ячий жир. Абсолютна більшість хворих на цукровий діабет І і ІІ типу мають знижений рівень вітаміну Д.

Українські вчені «Інституту ендокринології та обміну речовин ім. В.П.Комісаренка НАМН України» на 106 пацієнтах, мешканцях Києва з цукровим діабетом, показали, що надлишкова маса тіла є однією з головних причин порушення як вродженого, так і набутого імунітету. Це доповнює сучасні уявлення про те, що цукровий діабет відноситься до хронічних запальних захворювань, в патогенезі яких ключову роль відіграють гормони, що продукує жирова тканина. Тому головним в профілактиці цукрового діабету слід вважати боротьбу з ожирінням, а при вже існуючому захворюванні – застосування різних способів схуднення хворого.

Використані матеріали головного позаштатного спеціаліста Департаменту охорони здоров’я з ендокринології Казмірович Галини Федорівни, тел. 558-07-09.

Головний лікар О. Стойка


Когут, Самійленко, 483-96-30

ГОЛОВНА

На початок